07/05/2011
Perşembe günü bir toplantı vardı İstanbul’da. Dersti, trafikti derken yetişemedim. Ancak bu toplantıda olup bitenleri kamuoyuyla paylaşmanın önemli olduğuna inandığımdan posta kutuma düşen toplantı sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedim.
Birçok sivil toplum örgütüne bağlı kadınların, toplumda kadın eşitliğini hedefleyen kurumların işbirliğiyle oluşan Haklı Kadın Platformu’nun gerçekleştirdiği bu toplantıya, AKP’den 9, MHP’den 7, CHP’den 16, LDP’den 1, Bağımsız Kadın Partisi’nden 1 olmak üzere toplam 34 İstanbul kadın milletvekili adayı katıldı. Listede Alev Dedegil, Belma Satır, Binnaz Toprak, Gülseren Onanç, Meral Akşener gibi isimler mevcut.
TBMM’deki kadınların eşit temsili için yola çıkan Haklı Kadın Platformu, seçimlerden sonra Meclis’e yaklaşık 100 kadının gireceğini, bununsa yeterli olmayacağına inanıyor.
Aklın yolu bir!
Bir kez daha yinelemekte fayda var: Bu ülkenin parlamentosuna erkeklerin sayısına denk kadın milletvekili girmesi gerekiyor.
Niçin mi?
ülke kadın haklarının yaşama geçmesi yönünden pek yoksul, o yüzden. En beteri, ülkemizde kadın haklarının ihlali tavan yapmış durumda. Ve dahası, kadınlar sırf kadın oldukları için öldürülüyor, olmadı aşağılanıyor, olmadı yok sayılıyor. Bu toplumsal ve kemikleşmiş açmaz ayan beyan ortadayken Meclis’teki eşitlik, uzun vadede toplumdaki ve hatta yargıdaki eşitlik prensibi için önemli bir kaide oluşturabilir. Haklı Kadın Platformu taleplerini bu yönde açıklarken bu işin sadece Meclis’le sınırlı kalmaması gerektiğine, hem Bakanlar Kurulu’nda, hem de bürokrasinin her alanında daha fazla kadının görev almasının şart olduğuna vurgu yapıyor. Kısaca kadınların ‘aktif rol alması’ çok önemli.
Unutmayalım ki 20 müsteşar içinde sadece 1 kadın var. 42 kurum genel müdürünün sadece 5’i kadın. Bakanlıklar bünyesindeki 96 genel müdürün 57’si, 959 daire başkanının sadece 139’u… Daha çarpıcı bir oranla söyleyelim: Bürokraside yüzde 97 oranında erkek yönetici egemenliği sözkonusu! Haklı Kadın Platformu bu eşitsizliğin adım adım kaldırılması yönünde alınması gereken kararları da dile getirmiş. Madde madde sizlerle paylaşayım:
1- Bakanlar Kurulu’nda daha fazla kadın görevlendirilsin
2- Bakanlıkların her birinde kadın-erkek eşitliği komisyonu kurulsun
3- Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bütçeleri toplumsal cinsiyete duyarlılık temelinde hazırlansın
4- Siyasi parti bütçelerinin yüzde 25’i cinsler arası eşitlik için yapılacak çalışmalara ayrılsın
5- Kadınsız Meclis İhtisas Komisyonu kalmasın
6- Meclis’te, Başkanlık Divanı olmak üzere, İdare Amirlikleri, Araştırma, Soruşturma, Uluslararası Komisyonlar ve Dostluk Grupları’nda kadınların eşitlik temsili sağlansın…
Asıl amaçları kadınların Meclis’te eşit biçimde temsil edilmesi, kadınların şiddetin her türlüsünden korunması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınların istihdamda hak ettikleri yeri almaları ve kadınları ayrımcılıktan koruyacak yasaların hayata geçirilmesi olan Haklı Kadın Platformu’na çok iş düşüyor. Onlar da bunun farkında zaten. Siyasi partilarin seçim sürecinde kadınlarla ilgili verdikleri sözlerin takipçisi olacaklar ve bu uğurda baskı grubu olmayı da göze almışlar.
‘Yetmez ama önemli bir başlangıç’ diyelim ve hem Haklı Kadın Platformu’na hem de kadın milletvekili adaylarımıza bol şans dileyelim buradan! Ve hemen ekleyelim: ‘Lütfen bizlere verdiğiniz sözleri unutmayın.’