İstersek… Her şey değişir

Vefa Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi ve Bornova Anadolu Lisesi mezun dernekleri 11 Ekim 2016’dan beri birlikteler! Geçtiğimiz Salı günü, Proje Okulları mevzusunu masaya yatırmak ve gerçek adımlar atmak için bir panel düzenlediler.

Akademisyenler, eğitimciler, veliler ve sivil toplum kuruluşları hep birlikte konuyu tartıştı. Panelden çıkan sonuçlar ve katılımcıların görüşleri bir bildirge olarak yayınlanacak. Ayrıca, bu dört lisenin mezun derneklerinin oluşturduğu platform, kamuoyunda oluşan görüşleri de dikkate alarak bir ‘Proje Okulları Yönetmeliği’ öneri metni oluşturacak ve Milli Eğitim Bakanlığı’na sunacak. Bilindiği gibi, Proje Okulları Yönetmeliği sadece öğretmen rotasyonu boyutuyla değil atamalar başta olmak üzere birçok yönden eleştirilmekte. Ve konuyla ilgili (hem Yönetmenlik hem de bu Yönetmelik’e dayalı olarak yapılan atama ve düzenlemelerin iptali için) birçok dava açılmış durumda.
Kısaca hatırlatmak gerekirse, Proje Okulları kavramı, gündemimize ilk kez 1.03. 2014 tarihli ve 6528 sayılı yasa ile girdi ve ‘Yurt içinde ve yurt dışında yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşmaları çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar ile belirli eğitim reformu ve programları uygulayan okullar’ proje okulu olarak tanımlandı. Türkiye’nin en önde gelen okullarından olan İstanbul Erkek, Kabataş, Kadıköy Anadolu Lisesi gibi okullar da bu uygulama ile farklı bir yapıya büründü.
Gelin görün ki bu tanım zamanla değişime uğradı, söylenenlerin hiçbiri hayata geçmedi. 17 Nisan 2015’te yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile proje okullarına yapılacak atamalar ana sistemin dışına çıkartılarak doğrudan Bakanlık’ın tasarrufuna bırakıldı. 1 Eylül 2016 tarihinde ise Millî Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği yayınlandı. Bunun sonucunda ise daha ilginç bir gelişmeye tanık olduk. Eğitim yılı başladıktan sonra bu okullarda, tüm itiraz ve kaygılara rağmen çok sayıda öğretmen rotasyonu gerçekleştirildi. Bu da ‘Proje Okul’ başlığı altında bambaşka bir kavşağa işaretti.
***
Gelelim panele. Şişli Kent (Cemil Candaş) Kültür Merkezi’nde, Banu Güven’in moderatörlüğünde Boğaziçi Üniversitesi Eğitim politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörü Dr. Meral Apak, İstanbul Erkek Lisesi ve Vefa Lisesi’nin eski müdürü, TEVDAK Genel Sekreteri Dr. Sakin Öner ve Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği geçmiş dönem başkanı Avukat Argun Eğmir konuşmacı olarak yer aldılar.
Konuşmacılar konuyu birçok açıdan ele aldı, yönetmeliğin uygulamada doğurduğu sıkıntılara ve yol açacağı olumsuzluklara dikkat çekti ve en önemlisi de bundan sonra neler yapılması gerektiği konusunda düşüncelerini dile getirdiler.
Dinleyiciler arasında en çok konuşulan husus ise boş geçen derslerdi. Okullardaki öğretmen değişikliğinin buna yol açtığına dikkat çekildi. Ayrıca Yönetmelik’te çok sayıda belirsiz ve yetersiz nokta olduğu da belirtildi.
Sonuç olarak, öğretmen ve yönetici atamalarının daha objektif yapılması, proje okulu olarak adlandırılan 163 okulun türleri, kuruluş amaçları, yapıları gereği aynı düzenlemelere tabi tutulamayacağı hususlarının altı çizildi.
Gelişmeleri bekliyoruz…
***
Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, oğlunun yarım kalan düşlerini hayata geçirmek üzere kurulan Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV) ile gençlere umut olmak için, İstanbul Maratonu’na katıldı.
Bu cesur kadına selam olsun. Çok sayıda öğrenciye burs sağlayan ALİKEV Vakfı’na destek çıkmanız umuduyla…
Bir de İstanbul Kitap Fuarı var elbette. Yazarlarını cezaevine gönderip duran bir ‘hukuk devletinde’ kitaba, düşünceye, ifade özgürlüğüne sahip çıkma zamanı.